DAM en PIM Systemen: Wat zijn het en waar zit het verschil?

DAM en PIM Systemen: Wat zijn het en waar zit het verschil?

PIM (achter) en DAM (voor). Al lijken ze op elkaar, er zijn serieuze verschillen.

Je zoekt een DAM systeem en krijgt er in (Google) search plots andere afkortingen bij. Ongetwijfeld ook PIM. Als je nieuw bent in deze wereld kan dat nogal verwarren. Zeker omdat het lijstje van DAM/PIM mogelijkheden erg overeen kan komen. Wat moet je dan kiezen? Of moet je beide hebben? Hieronder een beknopte introductie.

Hoewel DAM en PIM-systemen meerdere overeenkomsten hebben, zijn het echt verschillende systemen en worden ze voor verschillende doeleinden ingezet. PIM-systemen zijn ontworpen om product- en productgerelateerde informatie te verwerken, DAM-systemen zijn ontwikkeld om digitale assets (je bestanden) voor bijvoorbeeld brand-marketing te beheren.

 

Maar onderschat niet dat digitale assets zoals afbeeldingen, logo's, video's en vormgeving (InDesign / PDF), ook betrekking hebben op je producten. Een PIM-systeem is niet altijd in staat om aan al je wensen op het gebied van digitaal asset management te voldoen. En dan is een combinatie van - en integratie tussen - een DAM en PIM systeem de juiste oplossing.

 

Wanneer kies je wat

En hier moet ik voorzichtig zijn, want ik ken je situatie niet. Maar kort door de bocht genomen,...

 

PIM (Product Information System)

...kies je voor een PIM wanneer je voornamelijk productinformatie centraal wilt opslaan en verdelen. Denk daarbij aan de productomschrijving, de bijbehorende foto, de prijs etc.

Deze informatie is dan makkelijk inzichtelijk voor bijvoorbeeld meerdere winkels en je webshop. Iedere winkel en ieder systeem dat is aangesloten op je PIM heeft altijd accurate en kwalitatieve informatie.

 

DAM (Digital Asset Management)

...kies je voor een DAM wanneer je zwaartepunt op creatie, marketing en communicatie ligt. AL je marketing materiaal, je foto's, ontwerpen, video's en commercials worden hier beheerd en verdeeld. Jij bepaald wat de laatste versie van een folder of commercial is. Iedereen heeft altijd het correcte materiaal in handen. On-line en Off-line.

 

Beide

...kies je voor beide wanneer je de voordelen van een DAM wilt gebruiken en deze je PIM wilt laten voeden. Zo komt de juiste productinformatie bij het juiste marketing materiaal.

 

Goed informeren

Laat je goed informeren over de mogelijkheden. Het is belangrijk om het juiste systeem te kiezen. Bel eens voor een afspraak. We komen graag langs om e.e.a. aan je uit te leggen en zelfs te laten zien.

 
 
Facebook Twitter Google+ Pinterest

Laat een reactie achter

×

Log in