Menu
Wat is Digital Asset Management (DAM)

Wat is Digital Asset Management (DAM)

Zonder DAM systeem zijn bestanden vaak niet terug te vinden in de chaos van opgeslagen files
(Leestijd: 2 - 4 minuten)

 

Afbeeldingen, pdf’s en video’s worden steeds belangrijker. Op website en socials, in print en in apps. Ook voor jouw organisatie. Je ontvangt meer, je deelt meer. Maar hoe beheer je al die grote bestanden? Waar bewaar je ze en hoe vind je ze terug als ze niet doorzoekbaar zijn? Hoe houd je ze actueel? Bezit je de rechten wel? En waar zijn ze al eerder gebruikt. Die antwoorden krijg je van een DAM-oplossing,…

 

Wat zijn Digital Assets

Zoals je hierboven al wellicht al begrepen hebt, zijn digitale assets al jouw digitale bestanden. Elke file die je hebt is in principe een digital asset. Of dat nu een MS Word tekstbestand is, een InDesign opmaakbestand of een film/video bestand. Het zijn allemaal digital assets. 

Vaak staan deze digital assets ergens op een schijf of op een server. Met het gevolg dat ze moeilijk te vinden zijn. Toen je het bewaarde leek de lokatie heel logisch. Maar het terugvinden van je documenten is vaak een heel ander verhaal. Dat is het dagelijkse gevecht van iedere professional. Gelukkig zijn er goede DAM-systemen die aan deze strijd een einde maken. 

Wat is Digital Asset Management

Het beheren van al die bestanden. Het begint bij het opslaan. Vervolgens kan jij, of het systeem, zoekwoorden (sleutelwoorden) toevoegen aan je assets. Dat noemen we het 'verijken met metadata' of metadateren. Het systeem is zo slim, dat het direct bij opladen al je PDF bestanden, MSWord bestanden en zelfs foto's 'leest'. Ga je nu nog eens zoeken naar dit asset, dan heb je het véél sneller gevonden.

 

Search Icon DAM systemGa je nu zoeken, of vinden?

Nu de assets in het systeem zitten kunnen ze op allerlei manieren gevonden worden. Bijvoorbeeld op soort (pdf / opmaak / spreadsheet) of op toevoegingsdatum (Gisteren / Vandaag / Periode). Op naam, op zoekwoord (tags), copyright of status. Zoek hoe jij dat wilt en je zál het vinden.

Search Icon DAM system

 

Meer dan zomaar bekijken

Bestanden krijgen ook een preview mee. Zo kan je het bestand direct al zien, gecombineerd met alle data. Je weet precies wat je gevonden hebt. Video's spelen rechstreeks vanuit het systeem af. Net als geluidsfragmenten. Foto's kunnen ingezoomd worden en zelfs 'side-by-side' vergeleken. 

 

Edit Icon DAM system

Bewerk ieder asset in haar eigen programma

Moet je later je document bewerken, dan kan je het eenvoudig downloaden, bewerken in je favoriete programma en terugzetten in het DAM-systeem. Het systeem onthoudt dan altijd wat de vorige versie is. Zonder dat anderen dat zien. Gemakkelijk en save, toch?

 

Icon set sharingOntvangen en Delen van assets

Natuurlijk wil je het werk ook kunnen delen. En dat kan vanuit een DAM gemakkelijker dan ooit. Deel één of meerdere assets direct met anderen, zonder bestanden te downloaden of dupliceren. Je stuurt ze gewoon een linkje waarmee ze het asset kunnen zien. Jij bepaalt wat ze er mee kunnen. Bekijken, downloaden of zelfs nieuwe assets uploaden. 

En wil je niet is delen maar gedeeld krijgen,… dan geef je ze daar een 'verzoek-linkje' voor. Via zo een linkje kan de ander, uploaden direct in jouw werkfolder. Geen emails openen, geen we-transfer zipjes uitpakken. Je hoeft er niets meer voor te doen. Stel je voor wat een tijd je dat scheelt.

 

Integration Icon DAM system

Koppel je DAM met andere systemen

Een DAM oplossing kan gekoppeld worden met andere systemen binnen én buiten je organisatie. Bijvoorbeeld met je website, je product informatie-systeem (PIM) of je administratie. Zo kan allerlei informatie getoond worden bij een asset of een asset bij een product in een webshop of publicatie.

 

Safety icon DAM system

Grotere veiligheid

Alles wordt veilig opgeslagen. Een goed DAM systeem is zwaar op veiligheid getest. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er iets verdwijnt. Zelfs je collega's of afdelingen kunnen eigen zones krijgen. Zo weet je zeker dat alleen de mensen die toegang hebben, de assets kunnen vinden. 

 

Moet ik met Mac of Winows werken?

Dat maakt helemaal niet uit. Beide worden even goed ondersteund. Een goed DAM is bereikbaar met iedere moderne browser. Dus al werk je met je smartphone, je kan altijd bij al je assets.

Facebook Twitter Pinterest

Laat een reactie achter