Menu
SSL uitgelegd: Een wereld zonder en mèt SSL en HTTPS

SSL uitgelegd: Een wereld zonder en mèt SSL en HTTPS

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Hoe was het vóórdat we verplicht waren SSL en HTTPS te gebruiken? Een verhaaltje ter inleiding,.. In de wereld waar nog niemand van SSL of HTTPS heeft gehoord. Stel,... Tine en Iris zijn twee vriendinnen die een webwinkel beheren van hun zaak. Die webshop heeft onderandere formulieren waarmee mensen contact kunnen opnemen. Ook is hun email gekoppeld aan de website en kunnen bestellingen via de webshop gedaan worden.

 

Dan op een dag is er een ontevreden klant. Na wat, niet zo vriendelijke 'onder ons' emails tussen Tine en Iris beslissen ze de klant vriendelijk te laten weten niet langer te willen samenwerken.

Tine en Iris werken gerust verder, maar krijgen op een gegeven moment in de gaten dat bepaalde informatie openbaar is gemaakt. Op Social Media zijn stukjes te lezen uit de 'onder ons' emailtjes. Hoe kon dat nu gebeuren? 

Doordat de website en email niet beveiligd was, konden de gesprekken relatief gemakkelijk onderschept worden. De klant, met toch wel wat internet kennis, heeft kunnen inbreken op de site en de gegevens kunnen stelen. En de delen die opportuun zijn, publiekelijk gedeeld. 

Met SSL / HTTPS was dat niet gebeurd.

 

SSL uitgelegd: dit is SSL

Simpelweg is SSL, herkenbaar aan het https:// voor een domeinnaam, een beveiligingslaag. Technisch gezien wordt SSL gedefinieerd als een geheimschrift dat zorgt voor veilige communicatie tussen je webbrowser en de server waar je website staat.

 

HTTPS uitgelegd: het verschil tussen http en https

Tijdens het browsen is het je misschien opgevallen dat sommige websitenamen beginnen met HTTPS, terwijl andere (tegenwoordig nog weinig) beginnen met HTTP. De "S" is het verschil, zoals we kunnen zien. HTTP (Hypertext Transfer Protocol) is een standaard internetprotocol dat wordt gebruikt voor datacommunicatie. In termen van de leek wordt het gebruikt om informatie op internet te verzenden. HTTPS (hypertext transfer protocol secure), aan de andere kant, is een veilige versie van HTTP. Het verschil tussen beide is een SSL-certificaat. Een veilige website gebruikt dus HTTPS. Een niet zo veilige website, gebruikt slechts HTTP.

We hopen dat SSL en HTTPS nu duidelijk voor je zijn.

 

Ieder webproject, of het nu een webshop, website of webapplicatie is, is bij ons alleen te bezoeken met een https (SSL certificaat). Daardoor weet je zeker dat al je communicatie, voor jou en je klant volledig veilig en privé zijn.

Facebook Twitter Pinterest

Laat een reactie achter